Rechten en plichten als je 18 jaar wordt


Je mag autorijden

Als je 18 jaar wordt mag je opeens veel meer, zoals alcohol drinken. Er zijn naast deze rechten ook bepaalde plichten waar je aan moet voldoen als je 18 jaar wordt. Word je bijna 18 jaar? Lees dan snel verder. In dit artikel zijn deze rechten en plichten voor je op een rijtje gezet.

Je mag autorijden

Voordat je mag autorijden moet je natuurlijk eerst je rijbewijs halen. Tegenwoordig mag je al rijlessen volgen vanaf dat je 16,5 jaar bent. Hierdoor is het mogelijk om zelfs voor je 18e al auto te rijden. Je mag dan echter nooit alleen in een auto zitten. Je mag een aantal mensen registreren, waarmee je mag autorijden. Dit zijn dan je begeleiders. Deze mensen moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals dat ze minimaal vijf jaar een rijbewijs voor de auto in bezit moeten hebben. Ze krijgen dan een speciaal pasje om te bewijzen dat het je begeleiders zijn. Vanaf je 18e mag je eindelijk alleen autorijden. Ben je van plan om meteen een auto aan te schaffen? Dan moet je ook een autoverzekering aanvragen. De autoverzekering moet ingaan vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat.

Je moet tenminste een WA-verzekering afsluiten. Hiermee ben je verzekerd als je per ongeluk schade toebrengt aan iemand anders auto.

Je mag alcohol, sigaretten en wiet kopen

Vanaf je 18e mag je ook alcohol, sigaretten en softdrugs kopen. Wees desondanks toch voorzichtig hiermee. Ondanks dat alcohol en sigaretten niet zo worden genoemd is het officieel ook drugs. Het is daarnaast allebei erg verslavend. Er wordt niets voor niets gezegd dat je moet ‘drinken met mate’. Houd alcohol en wiet ook altijd gescheiden. Denk je dat vapen gezonder is dan het roken van sigaretten? Dan moeten we je helaas teleurstellen. Ook met vapen heb je een grote kans op het krijgen van longkanker. Bovendien kun je -op dit moment- overal vapen, waardoor veel mensen dit veel meer doen dan sigaretten roken. Om een sigaretje te roken moet je immers altijd naar buiten gaan.

Je moet een zorgverzekering afsluiten

Tot je 18e ben je nog verzekerd onder de zorgverzekering van je ouders. Vanaf je 18e moet je dit zelf regelen. Gelukkig hebben veel jongeren recht op zorgtoeslag, waardoor je vaak slechts een paar tientjes zelf hoeft te betalen voor je zorgverzekering. Pas als je heel veel eigen vermogen hebt en/of een te hoog inkomen hebt, heb je geen recht meer op zorgtoeslag. Werk je al fulltime? Houd dit dan goed in de gaten. Als je later in het jaar te veel gaat verdienen kan dit namelijk betekenen dat je de eerder ontvangen toeslag moet terugbetalen.

Daarnaast is het ook slim om een wettelijk aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd als je per ongeluk schade veroorzaakt aan iemand anders of iemand anders spullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *