Komt de ‘goedkope EV’ straks uit Europa of China?


Komt de ‘goedkope EV’ straks uit Europa of China?

In China wordt dagelijks hard gewerkt om goedkope elektrische auto’s op de markt te kunnen brengen. Vooralsnog met redelijk weinig succes, want de standaard van de goedkope modellen is laag en vaak zijn er problemen met de veiligheid of kwaliteit van de auto. Desalniettemin lijkt het een kwestie van tijd voordat de eerste goedkope auto uit China naar Europa komt, want BYD heeft al meerdere pogingen klaarstaan. Toch is er een grote kans dat twee autofabrikanten uit Europa met de eer gaan strijken, in een samenwerking die minst gezegd uniek is.

Goedkoop versus kwaliteit: wat kunnen we verwachten?

Renault staat bekend om de goedkope modellen en heeft de volledig elektrische Twingo al aangekondigd voor 2026. Een model waarbij vooral op de prijs gelet is, want veel meer dan een gemiddelde stadsauto zal dit niet zijn. Renault probeert nu echter een troefkaart te spelen en heeft Volkswagen gevraagd of het interesse heeft in een samenwerking op het Twingo-platform. Het idee is dat Volkswagen het platform kan gebruiken om de ID.1 sneller op de markt te brengen (net als de nieuwe Twingo, die minder dan drie jaar na de eerste schets bij de dealer moet staan). 

Zowel Volkswagen als Renault vrezen de Chinese concurrentie en willen versneld een goed instapmodel op de markt krijgen dat zo’n € 20.000 (voor eventuele subsidies) moet gaan kosten. Om dit mogelijk te maken, zijn samenwerkingen en kostenbesparingen nodig. De vrees is echter dat dit ook terug te zien is aan de modellen die verkocht gaan worden, want zó spectaculair ziet de nieuwe Twingo er niet uit. Volkswagen heeft overigens nog niet gereageerd op het voorstel van de Fransmannen. 

Zorg ervoor dat je laadoplossingen in orde zijn

Zoek je een laadpaal of laadkabels voor je elektrische auto, bespaar dan vooral niet op de kosten, maar let op de kwaliteit van je laadproducten. Niet alleen omdat dit ervoor zorgt dat zij aanzienlijk langer mee zullen gaan, maar ook omdat je op die manier zeker weet dat je veilig en optimaal kunt laden en dat is belangrijk voor elke elektrische auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *