Overstuur en onderstuur: hoe houd je controle in de bocht?


Overstuur en onderstuur: hoe houd je controle in de bocht?

Of je nu een ervaren automobilist bent of net je rijbewijs hebt gehaald, het begrijpen van de termen “overstuur” en “onderstuur” kan je helpen veiliger en effectiever te rijden. Deze concepten spelen een belangrijke rol in hoe een voertuig zich gedraagt tijdens het rijden, vooral in bochten.

Wat is overstuur?

Overstuur treedt op wanneer de achterwielen van een voertuig grip verliezen voordat de voorwielen dat doen. Dit kan gebeuren bij te snel rijden in een bocht of bij gladde weersomstandigheden. Het resultaat is dat de achterkant van de auto uit begint te breken en naar buiten zwaait. Dit kan leiden tot een spin als het niet wordt gecorrigeerd. Je kunt overstuur dus herkennen aan de achterkant van de auto die uitbreekt naar de buitenkant van de bocht of als je voelt dat de auto begint te draaien, zelfs als je het stuur recht houdt.

Wat moet je doen bij overstuur?

 1. Rustig blijven. Paniek kan de situatie verergeren.
 2. Gas loslaten. Verminder de snelheid door het gas los te laten. Remmen kan de situatie verergeren.
 3. Tegensturen. Draai het stuur in de richting waarin je de achterkant van de auto voelt uitglijden. Dit wordt ook wel tegensturen genoemd.
 4. Herstel de controle. Zodra je merkt dat de auto weer grip krijgt, stuur dan geleidelijk terug naar de normale rijrichting.

Wat is onderstuur?

Onderstuur gebeurt wanneer de voorwielen van een voertuig grip verliezen terwijl de achterwielen nog grip hebben. Dit komt vaak voor bij te snel rijden in een bocht of door het maken van een te scherpe draai. Het resultaat is dat de auto rechtdoor blijft gaan, ondanks dat je het stuur in de richting van de bocht draait. Onderstuur kun je dus herkennen aan de auto die niet goed reageert op stuurbewegingen en rechtdoor blijft gaan en wanneer het voelt alsof de voorwielen naar buiten worden geduwd.

Wat moet je doen bij onderstuur?

 1. Rustig blijven. Net als bij overstuur, is kalmte essentieel.
 2. Gas loslaten. Verminder de snelheid door het gas los te laten. Het kan ook helpen om licht te remmen, maar abrupt remmen moet worden vermeden.
 3. Niet overcorrectie. Probeer niet te veel aan het stuur te draaien. Geef de voorwielen de kans om weer grip te krijgen.
 4. Snelheid aanpassen. Pas je snelheid aan en probeer de bocht opnieuw te nemen met een lagere snelheid.

Preventieve maatregelen

Hoewel het belangrijk is om te weten hoe je moet reageren op overstuur en onderstuur, is het beter om te voorkomen dat je in deze situaties terechtkomt. Hier zijn enkele tips om te helpen:

 • Ken je voertuig. Elk voertuig gedraagt zich anders. Sportwagens en voertuigen met achterwielaandrijving hebben meer kans op overstuur, terwijl voorwielaangedreven auto’s vaker onderstuur ervaren.
 • Pas je snelheid aan. Rijd altijd op een snelheid die geschikt is voor de wegomstandigheden en de bochten die je neemt.
 • Onderhoud je banden. Goede bandenspanning en voldoende profiel zijn cruciaal voor optimale grip.
 • Wees voorzichtig bij slecht weer. Regen, sneeuw en ijs kunnen de kans op gripverlies vergroten.

Overstuur en onderstuur zijn situaties die elke bestuurder kan tegenkomen, maar met de juiste kennis en reacties kun je de controle behouden en veilig blijven. Wil je meer leren over veilig rijden? Neem dan rijles bij Start Driving Tilburg, daar ben je verzekerd van professionele instructeurs en deskundig advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *